איתי אנגל

  • עיתונאי
  • כתב ״עובדה״

סושיאל.

הרצאות וסדנאות.

צפון אירלנד - חומר למחשבה על הסכסוך שלנו

צפון אירלנד – חומר למחשבה גם על הסיכסוך שלנו
על רקע רעיון ה'ברקזיט' – הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי, מרחפת סכנה על הסכם שלום נדיר שהושג בצפון אירלנד בין הקתולים לפרוטסטנטים.זה סכסוך הקשור לדת, להיסטוריה, למתנחלים, לצבא כיבוש ולשאלה – "למי שייכת האדמה הזו"?

נשמע מוכר? יש הרבה קווים מקבילים לסכסוך שלנו. ויש גם דברים שממש לא. ואחד הדברים הבולטים שלא: צפון אירלנד הוא סכסוך ששני הצדדים הצליחו לפתור בהסכם שלום. וגם הסכם השלום הזה שונה מזה שעליו מדברים באזור שלנו בהרצאה נחזור להסטוריה של בריטניה ואירלנד ולשאלות הבסיסיות של 'איך נולדים עמים, מדינות ושפות'.

נבין את הסכסוך בצפון אירלנד ונתהה מדוע הוא מהווה חומר לסרטים בהוליווד וללהיטים של U2. איך נוצר מצב שבו יש יותר אירים בארה"ב מאשר באירלנד וכיצד הם התמקמו בעמדות המפתח הכי חשובות בממשל. האם הסכם השלום בצפון אירלנד הוא מודל למשהו שיכול להצליח בשכונה שלנו?
קונגו ורואנדה – "מלחמת העולם של אפריקה"
באופן מפתיע לא הרבה יודעים את זה. ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו מתנהל עדיין הסכסוך הקטלני ביותר על פני כדור הארץ: יותר מ-5 מיליון בני אדם כבר נהרגו שם והמדינה נודעה לשימצה כ"בירת האונס העולמי". כ 1000 נשים בממוצע נאנסות שם מדי יום במסגרת המלחמה.

כדי להבין את שורשי המלחמה בקונגו נחזור לימי הקולוניאליזם האירופי באפריקה, תופעת העבדות והשיחרור של מדינות אפריקה לעצמאות. נרחיב אודות טבח העם ברואנדה ב 1994, נבין מה הם שורשי העימות בין שבטי ההוטו והטוטסי, ומה הן השלכות הטבח ברואנדה על הסכסוך בקונגו ופרוץ מה שמכונה "מלחמת העולם של אפריקה".

מה הסיכוי של המלחמה הקטלנית הזו להתפרצות נוספת בעתיד הקרוב? איתי אנגל תיעד את הטבח ברואנדה ואת מלחמת האזרחים בקונגו.

הוא גם יזם פרוייקט לסיוע לנשים הנאנסות במלחמה באמצעות משלחת של גניקולוגים ישראלים לאזורי העימות בג'ונגלים של מזרח קונגו.
נשים באזורי מלחמה
קשה להאמין, אבל דווקא במקום הכי לא צפוי בעולם – בעומק מלחמת האזרחים בסוריה – הצליחו נשים להגיע למעמד וכוח שאין לנשים בשום מקום על פני כדור הארץ.

לוחמות הגרילה הכורדית הפכו לסיוט הגדול ביותר של דאע"ש. הגרילה הכורדית בסוריה ובעירק היא הכוח הצבאי היחיד בעולם שבו יש שוויון מוחלט בין נשים וגברים. איתי אנגל, בתיעוד בלעדי, מביא לנו מחזית הלחימה בסוריה ועירק את סיפורן הלא ייאמן של הנשים הכורדיות, שגם בחיים האזרחיים השיגו שוויון מוחלט במשרות של ראשי מדינה, שרים, ראשי ערים ומפקדים בצבא. אין יותר WOMEN POWER מזה.

ואל מול הכוח הנדיר שהשיגו הנשים הלוחמות בסוריה נעבור, במעבר חד, למקום הנורא ביותר לנשים על פני כדור הארץ.

בקונגו (הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו) מתנהלת גם היום המלחמה הקטלנית ביותר בעולם. יותר מ 5 וחצי מיליון בני אדם כבר נהרגו בה.

אחת התופעות הקשות במלחמה הזו היא אונס שיטתי של נשים. קונגו זכתה בתואר המפוקפק של 'בירת האונס של העולם' כשיותר מאלף נשים נאנסות שם מדי יום. איתי אנגל שדיווח ממלחמת האזרחים בקונגו יביא לנו את הקולות הנדירים של הנשים הללו.

אנגל גם הקים ארגון סיוע לנשים הנאנסות בקונגו במסגרתו גיניקולוגים ישראלים יוצאים לג'ונגלים במזרח קונגו ומקימים קליניקות כדי לטפל בהן ולהשיב אותן למסלול החיים.
רוסיה של פוטין – להבין את מלחמתו בסוריה דרך צ'צ'ניה
ולדימיר פוטין נשיא רוסיה הפך בשנים האחרונות לאיש החזק ביותר על פני כדור הארץ. גם אם בארצו שלו גוברים הקולות נגדו. בינתיים הוא משתיק בכוח את הקולות הללו. 'בזכות' פוטין – אסד עדיין שולט בסוריה, רוסיה פלשה לאוקראינה וגאורגיה, יותר מדינות בעולם מחפשות את הקירבה אליו מאשר לארה"ב וגם ישראל מתדפקת על דלתה של מוסקבה לשם תיאום פעולותיה בסוריה ובלבנון.

פוטין הוא האיש שאמר: "התפרקות ברה"מ היתה האסון הגאופוליטי הגדול ביותר של המאה ה 20".

את תפיסת העולם של פוטין בסוריה אפשר להבין באמצעות הבנת המלחמה האכזרית בצורה יוצאת דופן שניהלה רוסיה של פוטין בצ'צ'ניה מול והאיסלם הצ'צ'ני שאיים על רוסיה בג'יהאד משלו. ההרצאה תספר את ההסטוריה של רוסיה הצארית, עלייתה וקריסתה של ברה"מ, ואגב כך תשרטט את דמותו של פוטין כפי שעוצבה לאורך השנים.

נתייחס גם לתופעת האוליגרכים היהודים ברוסיה, להרג עיתונאים ולהשתקת האופוזיציה תחת משטרו של פוטין.
המאפיה בסיציליה – הקוזה נוסטרה – הרצאה + סרט
בהרצאה נכיר את המאפיה הסיציליאנית ״הקוזה נוסטרה״ ואת מי שהחליטו להילחם בה כנגד כל הסיכויים.

באמצעות דינמיקה של מפות ותמונות הסטוריות מציג איתי אנגל את ההסטוריה של איטליה ושל סיציליה תוך התמקדות במעמדה המיוחד של סיציליה וגלגוליה לאורך ההסטוריה, מתקופת הכיבושים ע״י הנורמנים, הספרדים והערבים, דרך איחוד איטליה, ועד סיפורה המרתק במלחמת העולם השנייה וכיצד סייעה המאפיה הסיציליאנית לבעלות הברית.

מהם שורשי המאפיה ומאיפה היא הגיעה? מהם הקודים של האירגון ומה עומד מאחורי המילים ״קוזה נוסטרה״?

נדבר על מלחמות המאפיה של פלרמו וקורלאונה, ההגירה לארה"ב וההשראה לסרטי ׳הסנדק׳ והסופרנוס ועל מלחמתם של השופטים החוקרים בקוזה נוסטרה במחיר חייהם.

בסיום ההרצאה נקרין את סרטו הדוקומנטרי של איתי אנגל – ״אנשי כבוד – המלחמה במאפיה הסיציליאנית״.